VOLIŠ LI ME? | Teatar EXIT

Teatar EXIT

VOLIŠ LI ME?

VOLIŠ LI ME?

15.03.2024., Petak 19:00
Studio EXIT (Gundulićeva 37/1)
KUPI ULAZNICU

15.03.2024., Petak 21:00
Studio EXIT (Gundulićeva 37/1)
KUPI ULAZNICU

plakat-volis-li-me_pola-b1-smanjen

 

Autori teksta: Janez Vajevec, Vesna Tominac Matačić, Žiga Čamernik i Andrej Vajevec

Režija: Janez Vajevec

Dramaturgija: Andrej Vajevec

Igraju: Vesna Tominac Matačić i Žiga Čamernik

 

Glazba: Zvonimir Dusper

Ženski kostim: Etna Maar

Svjetlo: Saša Fistrić

Oblikovanje tona: Vanja Marin

Fotografija: A. Saška Mutić

Grafički dizajn: Miljenka Matić

 

Produkcija: Zagrebački glumački atelje u suradnji sa Studijem Teatra Exit 

Umjetnički ravnatelj Teatra EXIT: Matko Raguž

Za ZGA: Vesna Tominac Matačić

 

Praizvedba: 8. studenog 2018. u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1)

Život koji smo sanjali  nije se ostvario. Umjesto bračne idile koju smo planirali nakon prvotne zaljubljenosti susreli smo svoju osobnu bol od koje ne možemo pobjeći. Možemo li je nadvladati? I što nas čeka iza toga? Ljubav ili…?

Ovo su  neke  od tema koje otvara komedija Voliš li me?, oživljena fantazija dvadesetogodišnjeg perioda jednoga života koji su dvoje ljudi odlučili dijeliti u ulogama ljubavnika, životnih suputnika, iskrenih prijatelja, roditelja, pa čak i žestokih suparnika te naposljetku iskonskih ljudskih bića. Sve što jedna »ljubavna« veza može podnijeti pred očima gledatelja će se i dogoditi.

Mizanscena je jednostavna. Dvoje glumaca, stol i stolice te bezbroj fiktivnih predmeta koji ne postoje samo u mašti, već i u zbilji.

 

TRAJANJE: 70 min

TRI MIKROSKOPA LJUDSKIH INTIMNOSTI: UZ TRI NOVE PREMIJERE TEATRA EXIT

”I glumica Tominac Matačić i glumac Čamernik majstori su osvjetljavanja pozadinskih emocija, tako da sama tema rastave braka i njihova ponovnog približavanja nije uopće bitna u smislu nekog konkretnog lanca događaja ili zapleta. Neusporedivo je važnije što likovi jedno drugome nikako nisu u stanju reći; oko čega oklijevaju; zbog čega se dovode do eksplozivnih okrutnosti; kako izbjegavaju jedan drugoga, pritom se praveći da zainteresirano komuniciraju.

Protagonistima ove drame gotovo je nemoguće izaći iz »uloga« koje zamišljaju da moraju igrati jedno pred drugim. Ovdje je muškarcu znatno teže pokazati osjećaje, nelagodnije mu je u situacijama izravnog emocionalnog suočavanja, zatvoreniji je – ali ponovno i blaži – od partnerice. Na njegovoj strani je u prvom redu humor – duhovitost koja razbija i himbu i lažnu kontrolu. Na njenoj je strani neobična brutalnost, zbog koje je sposobna i za jaku idealizaciju i za jaku demonizaciju partnera, ali i za suočavanje sa svim darovima intenziteta koje sa sobom donose emocionalni ekstremi.”

Nataša Govedić (Novi list)

___________________________________________________________________________________

PIVO JE DOBRO ZA KOSTI

”Tekst je vrlo životan i prepoznatljiv, osobito muškom djelu publike, jer Žiga Čamernik vrlo prirodno i bez ikakvih pretjerivanja iznosi probleme suvremenog muškarca, „razapetog“ između posla i obitelji (dakle, to nije samo ženska boljka, mada jest drugačije).

Njegov hrvatski je odličan, dakako obojan melodijom slovenskog jezika, što bi možda trebalo biti naglašenije u trenucima kada se naljuti ili uzruja! Iako u Sloveniji nije nepoznat, Čamernik je meni predivno glumačko otkriće (naročito me se dojmilo pojašnjenja o dobrobiti pive). (…) 

Ljubav nas možda zaskoči kao ubojica iz grma, kako to opisuje Bulgakov, ali je krhke strukture pa s njom valja blago i postojano – predstava „Voliš li me?“ to pokazuje na duhovit i promišljen način.”

Olga Vujović (Wish.hr)

___________________________________________________________________________________

LJUBAV KAO NAJAČA KOMUNIKACIJA

”Komedija Voliš li me? dramaturga Andreja Vajeveca u režiji Janeza Vajeveca i izvrsnog glumačkog para (Vesna Tominac-Matačić u ulozi Ane i Žiga Čamernik u ulozi Janeza) plijeni pozornost publike tijekom cijelog svog trajanja i izmamljuje smijeh. Već sama činjenica da Anin suprug Slovenac Janez, koji se zbog ljubavi preselio u Zagreb, govori hrvatski jezik kako ga govore Slovenci koji ga nisu svladali do kraja, izaziva smijeh.

Njih dvoje nose cijelu predstavu, suvereno i nonšalantno jer ne događa se ništa što nam nije poznato. Janezov hrvatski jest kolorit, ali tu je i humor koji izvire iz gotovo svakog komentara, poglavito njegova, pa možemo uživati smijući se sa simpatijama.

(…) Vesna Tominac Matačić i Žiga Čamernik, s iznimnim sluhom za scenu i velikom glumačkom emocijom, podsjetili su nas da život nije lak, ali ljubav je i dalje temeljni osjećaj i spona među ljudima.”

Biserka Balenović (Hrvatsko slovo)

___________________________________________________________________________________

REALIZIRANI GLUMAČKI POTENCIJALI

”Jednostavno, Voliš li me? počiva na odličnim glumačkim realizacijama karaktera nastalih u kontekstu studioznog rada.

I nije potrebno prisustvovati procesu kako bi se to vidjelo, nego je vidljivo i u izvedbi. Posvećenost ulaženja u lik i igranja koju pokazuju dvoje glumaca na sceni dosljedna je i rezultira ostvarenjem emocionalnog potencijala. Realizacija emocije je potpuna, cjelovita, bez zadrške, a sve u predstavi proizlazi iz likova i ne doima se nimalo izvanjski nametnutim. Humorni momenti, kao distinktivni trenuci u kojima inače zapravo složen i bolan odnos u potrazi za iskrenošću povremeno ulazi, također su rezultat karaktera, a ne doimaju se redateljskom ili dramaturškom intervencijom. Voliš li me? je ostvarila fokus na glumčevom iskustvu kao presudnom posredniku karaktera, radikalizirajući ga u prigušivanju ili nestajanju svih ostalih dijelova mizanscene (rekvizita, scenografije, kostima, bilo kakvog artificijelnog pokreta), čime je stvoreno sasvim osobito, vrijedno kazališno iskustvo, predstava bez zadrške u realizaciji glumačkih potencijala.”

Leon Žganec-Brajša (Kazalište.hr)

___________________________________________________________________________________

”VOLIŠ LI ME?” – SAMO NAIZGLED JEDNA ”MALA” PREDSTAVA S VELIKIM GLUMCIMA

”Dvojac Matačić i Čamernik odradili su izvrstan posaodajući se u potpunosti u ovakvom zahtjevnom konceptu koji se temelji isključivo na njihovoj glumačkoj vještini, i u tome su u potpunosti uspjeli. Emocije koje prenose uvjerljive su, prelaze rampu i omogućuju publici identifikaciju i empatiju te drže pozornost od početka do kraja izvedbe. Oboje su podjednako uspješni u izmjenjivanju komičnih i ozbiljnih trenutaka, fino gradirajući situacije te ostvarujući time dojam neusiljenih i prirodnih akcija i reakcija. Predstava Voliš li me? predstavlja tako jednu naizgled  ”malu” predstavu s velikim glumcima koji su bili u stanju preuzeti sav rizik na sebe, pruživši brojnoj osječkoj publici uvid u sasvim običnu životnu priču s kojom se svatko tu večer mogao identificirati”.

Alen Biskupović (Glas Slavonije)

PRISHTINA INTERNATIONAL THEATRE FESTIVAL, 2019.

– Nagrada za najbolju predstavu

– Nagrada za najbolju predstavu po izboru medija

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga