SUSRET | Teatar EXIT

Teatar EXIT

SUSRET

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

Tekst i režija: Nina Mitrović

Igraju: Siniša Popović i Filip Križan

 

Scenografija i oblikovanje svjetla: Deni Šesnić

Glazba i oblikovanje tona: Damir Šimunović

Izbor kostima: Filip Križan i Siniša Popović

Autorica crteža: Saša Karakaš

Dizajn propagandnog materijala: Marin Mimica i Bojan Kanižaj

Fotografije: Luka Pešun

Majstor rasvjete i tona: Martin Šatović, Vanja Marin, Dragan Micić

Organizacija, promocija i prodaja: Vedrana Reberšak, Anita Čendeš, Mirela Lautar, Gordana Miličević

Umjetnički ravnatelj Teatra EXIT: Matko Raguž

Premijera: 19. i 20. listopada 2018. u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1)

 

Zahvaljujemo: Bojanu Navojcu, Vedrani Balen Spinčić, Damiru Karakašu, Darrenu Tigheu i osoblju kafića Teo

 

Andrej godinama nije vidio svojeg teško bolesnog oca. Otac prezire slabiće, a sin se boji da nema dovoljno snage da se s njime suoči. Pa ipak, jedno ga poslijepodne posjeti odlučan u namjeri da dobije odgovore na pitanja koja ga progone. Na površinu izlaze obiteljske tajne i potisnute emocije.

Susret je napeta psihološka drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći. Komad je to o ljubavi i mržnji, kajanju i žaljenju. I pitanju koje se krije u pozadini cijele priče: Što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav?

Susret je 2009. nagrađen  nagradom za dramsko djelo Marin Držić. Izveden je 2013.  u sklopu festivala novog pisma LabFest u Londonu, u koprodukciji Theatre 503 i Fat Git Theatre, u režiji Josha Rochea. Iste je godine imao premijeru u Slovenskom Narodnom Gledališču Nova Gorica u Sloveniji u režiji Primoža Beblera. Ovo je prvi put da će ga hrvatska publika imati prilike vidjeti na pozornici.

 

TRAJANJE: 70 minuta

 

O AUTORICI NINI MITROVIĆ:

(Slavonski Brod, Hrvatska, 10.06.1978.), dramska spisateljica

Magistrirala je scenaristiku na London Film School 2007, diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2005.

Autorica je brojnih drama koje uključuju Komšiluk naglavačke i Kad se mi mrtvi pokoljemo, obje nagrađene Zlatnim smijehom za najbolji tekst na Danima satire 2003. i 2005. Njezina drama Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti nagrađena je Marulom za najbolji izvedeni tekst na Marulićevim danima 2007. te je bila nominirana za nagradu Nova Drama na Berliner Festspiele, Theatertreffen Stuckemarkt 2005. Njezina drama Susret dobila je Marin Držić nagradu za dramsko djelo 2009. te je predstavljena na LabFestu u Theatre 503 u Londonu 2013.

Njezina su djela izvedena u nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini te u teatrima u Austriji, Njemačkoj, Makedoniji, Finskoj, Slovačkoj i Češkoj. Drame su joj predstavljene na međunarodnim festivalima uključujući Internacionalni kazališni festival u Sibiu i Playwright’s Week u New Yorku.

Njezini su radovi prevedeni na deset jezika te objavljeni u međunarodnim antologijama i časopisima. Autorica je knjiga Komšiluk naglavačke i Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti (Adamić, Rijeka 2006.) i Drame (Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2016.).

Autor je radiodrama i radiodokumentaraca premijerno emitiranih na Hrvatskom radiju i predstavljenih na međunarodnim festivalima u Berlinu, Milanu i Zagrebu. Tko ne umre, nije čovjek osvojio je Specijalno priznanje žirija u kategoriji dokumentarne radio-drame na festivalu Prix Italia.

 

IZRAZITO UVJERLJIVI FILIP KRIŽAN I SINIŠA POPOVIĆ U DRAMI SINA  I OCA 

”(…) Publika je imala osjećaj da sjedi u dnevnom boravku nekog stana, da kroz malu rupicu voajeristički promatra scene između oca i sina koje su duboko intimne, tiču se njihova zajedničkog života i koje ne bismo trebali ni vidjeti ni čuti. Premda, nije to ništa novo niti izvan ovog svijeta: njihovi su životi jednako prljavi i ružni kao i naši,; odnosi su im toksični, a u dubini skrivaju emocije koje ne mogu biti izrečene, ali su tu.

(…) Oca glumi Siniša Popović, a sina Filip Križan. Obojica su toliko ušli u svoje uloge i u prostor unijeli toliku energiju, da smo povremeno morali sebe podsjećati na to da je riječ o predstavi, a ne o stvarnom događaju koji se, eto, odigrava pred našim očima”.

Zrinka Korljan (Jutarnji list)

 

”SUSRET” NINE MITROVIĆ JE DUBOKA I POTRESNA STUDIJA O NEUSPJELOM RODITELJSTVU

”Predstava traje samo jedan sat i tempo ne pada niti u jednom trenutku, najviše zahvaljujući odličnom tekstu Nine Mitrović i glumačkim interpretacijama Siniša Popovića, dramskog prvaka HNK-a, i Filipa Križana, člana Gavellinog ansambla i čestog suradnika kazališta Exit, koji maestralno oslikavaju likove oca i sina. Predstava nevjerojatno točno i životno oslikava odnos oca i sina, a replike koje izgovaraju ti antijunaci izazivaju nemir i nelagodu, ali i gorki smijeh. Tekst je iskren, jednostavan i direktan, lucidan i duhovit, a njegova najveća vrijednost je u razotkrivanju unutrašnjih svjetova, psiholoških mehanizama likova i njihove psihopatologije.

(…) Zapravo, Susret je duboka i potresna studija o neuspjelom roditeljstvu koja nesmiljeno detektira kako nam roditelji, pogotovo očevi, u svom neznanju i strahu od emocija, mogu u ime nekog glupog macho opredjeljenja uništiti živote. Njena važnost je u tome što nam pozornost skreće s egocentrične i korumpirane političke arene i društvenog smeća na nas same i na vrijednost i važnost međuljudskih odnosa. Sasvim jasno pokazuje da će čovjek, odrastao bez roditeljske ljubavi i potpore, perpetuirati istu vrstu psihološkog zločina, i da će se zatim ta pogrešna matrica ponavljati u beskraj.”

Nina Ožegović (T-portal)

 

U RALJAMA OČINSKE TIRANIJE

”Popović je čvrst, zatvoren, hladan egoistični otac, onaj koji uvijek sve zna i radi najbolje. No postupnim ogoljavanjem lica, nazire se njegova slabost i kukavičluk, nemogućnost razumijevanja i voljenja. Križan je duboko nesiguran, životari uvjeren da može bolje i drukčije, no sve se više karakterno pretvara u oca, pronevjeritelja svih obiteljskih očekivanja. Kratki dijalozi nalik nizovima prekinutih telefonskih poziva dobivaju nijanse iznimnim glumačkim interpretacijama. Popović i Križan pažljivo ulaze u lica, ne gube se u izvanjskim ekspresijama, nijansirano su eksplozivni, ranjivi i po potrebi zajedljivi.” (…)  Philip Roth je jednom rekao kako književnost nije natjecanje ljepote u moralu. Ljudski se karakteri uostalom i sastoje od zamršenih kolopleta ljepote i okrutnosti, ideala i apsurdnosti, razumijevanja i oprosta, samozadovoljstva i gorčine. Nina Mitrović je svih tih slojeva u intimističkoj fazi svojega stvaralaštva itekako svjesna. Njezine su drame duboko potresne i tragične, no nimalo izgubljene u beznađu očajavanja. Susret je zbijena predstava velike glumačke snage i postupnog emocionalnog ogoljavanja. Teška i neumoljiva, tvrdoglava u svojoj staromodnosti.”

Anđela Vidović (Arteist)

 

BLISTAVA KAZALIŠNA MINIJATURA

”Ulogu Stanka utjelovljuje briljantni Siniša Popović, a Andreja intrigantno uznemiren Filip Križan, skupa ostvarujući sjajan i emotivan spoj glume i egzistencije, kazališta i života. Zbog svoje tjelesne žestine i jakog glasa Siniša Popović u predstavama matičnog kazališta u Zagrebu najčešće glumi heroje i nosive uloge snažne gestualnosti. Ovdje je njegov glumački izraz minijaturan, inteligentno impostiran u namjanje detalje, sinteza filmske glume i kazališnoga dokumentarizma, dubok i bolan, u sjajnoj suigri s tjelesno krhkijim Filipom Križanom, dinamičnim glumcem dramskog kazališta Gavella. Križan kao Andrej postavlja  pitanja vlastite generacije, odgovara pogledima i govornim finesama, otvarajući s Popovićem brojne zastore svijesti i savjesti. Intimna drama o bolesnom ocu koji se nakon dugo vremena susreće  sa sinom i o sinu koji želi upoznati oca prije njegova odlaska rastvara se u snažnu, potresnu, impresivnu malu, a veliku predstavu snažnih emocija koja korespondira barem s djelićem svakodnevice i obitelji svakoga u publici. U eri površnih predstava estradnih dimenzija predstava Susret pokazuje se kao bolan, ogolio susret začahurenih emocija i neotkrivenih toplina ljudskih skrivanja. Savjet: svakako gledati.”

Mira Muhoberac (Vijenac)

 

TRI MIKROSKOPA LJUDSKIH INTIMNOSTI: UZ TRI NOVE PREMIJERE TEATRA EXIT

”Najtopliju i najtužniju predstavu ove serije EXIT-ovih premijera igraju fenomenalno perceptivni Filip Križan u roli sina te ravnopravno glumački dubok i lucidan Siniša Popović u ulozi oca. Autorica i redateljica Nina Mitrović napisala je odličnu dramsku analizu muške »nepristupačnosti« i programske »zatvorenosti« kako je poimaju dvije veoma različite generacije, čiji susret/sudar dovodi i do krize mačizma. Očeva tvrdoća i promiskuitet dolaze pod povećalo nježnog, suosjećajnog sina koji traži vlastite odgovore na pitanje kako se nositi i s nadolazećim očinstvom i s ljubavnom bliskošću od koje cijeli život zazire. (…) Popović i Križan iznose na vidjelo prave provalije nerazumijevanja između roditelja i djece, utvrđene i osobnom tvrdoglavošću i navikama zatvorenosti, ali probijaju se i u neobično nježan prostor neizgovorene međusobne ljubavi, koja postaje sve bolnija kako predstava napreduje.”

Nataša Govedić (Novi list)

 

SUOČAVANJE LJUBAVI I MRŽNJE

”Izvrstan tekst i dijalozi drame ”Susret”, hrvatske spisateljice i redateljice Nine Mitrović, čija su djela prevedena na desetke jezika i izvođena u inozemstvu, donio je na pozornicu kazališta Exit pravu poslasticu, dok su Siniša Popović kao otac i Filip Križan kao sin, lišeni patetike, prevelike gestikulacije, mimike i akademske glume, tako rafinirano prenijeli likove da su stvorili dojam kako su ispred nas otac i sin u potpunosti uronjeni u realan život.”

Biserka Balenović (Hrvatsko slovo)

 

OD MRŽNJE DO TUGE

”Poneki nepotrebni mrakovi ne narušavaju kontinuitet izvedbe koja obiluje finim detaljima (”Didaskalija nema. Nisu potrebne. Ljudi se ponašaju kao i inače kad nekog posjete”, Mitrović), a uz odličan tekst najveće blago ove predstave su glumci.”

Olga Vujović (Kritikaz)

 

SUSRET: SMIJE LI MUŠKARAC BITI RANJIV?

Susret je priča koja nenametljivo, ali sigurno kopka po ustaljenim obrascima ponašanja, izvlači ih na površinu, bez obzira koliko je vremena proteklo od njihovog zbivanja, daje im na važnosti i suptilno ukazuje na važnost i ulogu koju i najmanje, često zaboravljene, geste, postupci i riječi imaju na ljude oko nas, a pogotovo one koje odgajamo, koji nas odgajaju i s kojima odrastamo. Mitrović ni u jednom trenutku ne docira, ne pojašnjava publici niti im ukazuje na nit vodilju u vlastitom tekstu; ona to u potpunosti prepušta dijalogu i izvrsnoj glumi Križana i Popovića i u tome leži tajna uspjeha ove predstave.”

Kristina Tešija, (Gledam – blog o kazalištu)

29. MARULIĆEVI DANI, 2019.

– Siniši Popoviću dodijeljena je nagrada najbolje glumačko ostvarenje prema ocjeni žirija čitatelja Slobodne Dalmacije

 

26. FESTIVAL GLUMCA, 2019.

– Nagrada Fabijan Šovagović Siniši Popoviću za ulogu oca u predstavi Susret

– Nagrada Fabijan Šovagović Filipu Križanu za ulogu sina u predstavi Susret

 

65. SPLITSKO LJETO, 2019.

– Nagrada Judita za najbolje umjetničko ostvarenje predstavi Susret 

 

NOMINACIJE ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA, 2019.

Siniša Popović – za najbolju glavnu mušku ulogu

Nina Mitrović – za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

 

 

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga