SPAVAJU LI RIBE? | Teatar EXIT

Teatar EXIT

SPAVAJU LI RIBE?

SPAVAJU LI RIBE?

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

Redatelj: Robert Raponja

Prevoditelj: Sofija Turjak

Likovno oblikovanje: Leo Vukelić

Skladatelj: Igor Karlić

Grafičko oblikovanje: Ivan Borbaš

Igra: Vjera Vidov

 

Uzrast: 11+

Svako pitanje djeteta na koje nemamo ispravan, točan  i logičan od nas zahtijeva da se dobro  zamislimo i zapitamo jesmo li uistinu dobri sugovornici i i vjerodostojni partneri u procesu njihova odrastanja.

Djecu zanimaju odgovori na  velika pitanja o životu i smrti, kao i o temeljnim ljudskim vrijednostima. Što je život? Gdje počinje? Gdje završava? Mora li to biti tako? Od čega ljudi umiru?

Kad me dijete upita zašto grmi, dobrano moram razmisliti što ću mu odgovoriti, jer se sjećam da je mene zaprepastio odgovor moje strine kad je rekla da se to “Bog ljuti.” Nakon takvog slikovitog i zastrašujućeg odgovora u mojoj su se glavi samo gomilala pitanja. Odahnuo sam tek u sedmom razredu osnovne škole kad sam shvatio što je to grmljavina. Od tada se ne bojim prodornog zvuka koji kao da para nebo jer znam da se pritom nitko nužno ne ljuti.

Djevojčica Jana iz naše priče, suočena s velikom tugom koja je preplavila njezinu obitelj, postavlja, rekli bismo, teška pitanja. Teška bolesti napala je njezinog mlađeg brata i otela joj ga, a ona se ovoga puta ne može igrati i praviti da se to nije dogodilo. Taj  nemili  događaj  je iz duboka  promijenio njezin život i njezinu svakodnevnicu.

Suočena sa situacijama u kojima  otkriva koliko je ljudsko biće prolazno i bolećivo, ranjivo i trenutno, Jana procjenjuje  kvalitetu, istinitost  i vjerodostojnost odgovora koje od bližnjih dobiva na pitanja. Ta pitanja se u njezinoj glavi nezaustavno kreću i množe poput riba koje je vidjela u rijeci.

Spavaju li ribe? Krećući se neumorno i kada spavaju, ribe kao da nikada ne odmaraju. Iste takve su i naše glave u kojima misli lutaju. Možemo li uspavati sva ta pitanja o suštini, svrsi, vrijednosti i trajanju ljudskog  života?

Robert Raponja

 

O AUTORU TEKSTA:

JENS RATSCHKE svoj je kazališni život posvetio stvaralaštvu za djecu i mlade. Kao dramatičar, dramaturg, redatelj i festivalski producent živi i radi u Njemačkoj te stvara iznimne kazališne komade za djecu i mlade na njemačkome jeziku. U svojoj dugogodišnjoj karijeri je, uz spisatelja, producenta i multimedijalnog umjetnika bio i DJ. Neke od svojih dramskih tekstova uprizorio je u formi radio drame. Posvećenog u potpunosti stvaralaštvu za djecu, autora je prepoznala struka dodijelivši mu brojne nagrade. Dramski tekst Schlafen Fische (Spavaju li ribe) napisao je 2012. godine. Hrvatska praizvedba toga teksta deveto je svjetsko uprizorenje.

 

O TIGAR TEATRU:

TIGAR TEATAR je likovno-kazališna umjetnička organizacija koja se bavi profesionalnim kazalištem za djecu i mlade, organizacijom radionica i izložbi, proučavanjem i promicanjem baštine te suvremenih umjetničkih formi. Osnovan je u proljeće 2004., a osnivači su mu profesionalni umjetnici Iva-Matija Bitanga, Leo Vukelić i Ida Loher. Teme kojima se Tigar teatar bavi vezane su uz propitivanje suvremenih umjetničkih praksi, tehnika i rješenja, kritičko preispitivanje društvenih prilika u kojima umjetnici u Hrvatskoj žive i rade, uloga umjetnosti u odgoju i obrazovanju djece i mladih, životni i stvaralački potencijali te radni uvjeti mladih koji se odluče profesionalno baviti umjetnošću, međuljudski odnosi i moralne vrijednosti u društvu kasnog kapitalizma. Te goruće društvene teme članovi i suradnici provlače u različitim kolektivnim i individualnim kulturno-umjetničkim manifestacijama: radionicama i edukaciji za djecu, mlade, studente i profesionalne umjetnike, kazališnim predstavama i performansima, likovnim i multimedijalnim izložbama te izlaganjima na različitim stručnim skupovima i simpozijima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga