PLEMENA | Teatar EXIT

Teatar EXIT

PLEMENA

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

TekstNina Raine
IgrajuMarko Torjanac, Slavica Knežević/Jasna Palić Picukarić, Lana Gojak/Vanda Winter, Matija Kačan/Janko Popović Volarić, Slaven Španović, Petra Kurtela
Redateljica i scenografkinjaSlavica Knežević
PrijevodMarko Torjanac i Jasminka Pakušić
Adaptor i pomoćnik redateljaMarko Torjanac
KostimografĐurđa Janeš
Oblikovanje svjetlaOlivije Marečić
Oblikovanje tonaBranko Vodeničar
Glazbene obradeTin Ostreš
DizajnerTomislav Veltruski
Fotograf i snimateljTomislav Brdjanović
Majstori rasvjete i videoprojekcijaDragan Micić, Marino Frankola, Jadranko Herceg
Majstor tonaJoško Širinić
FotografijaBrdjanović/Markičević
Garderoba i rekvizitaMarina Uroić, Iris Kranjčec
Suradnici na projektu Emir Hadžović, Srđan Šarić, Dominik Milanović
Organizacija, promocija i prodajaValentina Bastalec, Mirela Lautar, Vedrana Reberšak
Producenti predstaveMarko Torjanac i Matko Raguž
Umjetnički ravnatelj Teatra EXITMatko Raguž
Umjetnički ravnatelj Planet ArtaMarko Torjanac
 

Koprodukcija Teatra EXIT i Kazališta Planet Art.

plemena

Plemena nam pružaju sliku današnjeg svijeta govoreći o potrebi za pripadnosti i o svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počevši od same obitelji nadalje.

Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji ova višestruko nagrađivana drama nam pokazuje da o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Štoviše, umjesto da nam ponavlja kako smo svi jednaki, Plemena nam nude spoznaju i ukazuju na činjenicu koliko smo različiti.

Gdje se ipak nalazi taj prostor u kojem plemena mogu naći suživot – o tome govori ova predstava.

NINA RAINE

Nina Raine je engleska redateljica i spisateljica.

Režirala je brojne drame suvremenih autora, a za režiju predstave Nezaštićeni  A. Maina dobila je je nagradu TMA (Theatrical Management Association-a).

Kao spisateljica 2006. godine za svoju je prvu dramu Rabbit (koju je i režirala) osvojila nagradu  Evening Standard Charles Wintour i Critics’ Circle Theatre Award.

Njezina druga drama Plemena osvojila je u 2012. nekoliko najvažnijih nagrada:

2012 Drama Desk Award for Outstanding Play

2012 New York Theatre Critics Circle Award

2012 Off-Broadway Alliance Award – Best Play

te je osvojila nezapamćen broj od šest Lucille Lortel Award nominacija, četiri nominacije Outer Critic Circlea te dvije Drama League Award nominacije.

Plemena su postala nezaobilazan naslov najvažnijih svjetskih kazališnih pozornica.

Nina Raine kći je engleskog pjesnika Craiga Rainea i prevoditeljice Ann Pasternak Slater. Praujak joj je ruski pisac Boris Pasternak.

Premijere: Teatar EXIT, 17. i 19.04.2013.

Trajanje predstave: 2 h i 10 min 

Predstava je sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.


NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA 2013.

– Slaven Španović – nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogu Billyja u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević i izvedbi Kazališta Planet art i Teatra EXIT.

21. Festival glumca 2014.

– Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodjeljuje se Jasni Palić Picukarić za ulogu Beth u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Teatra EXIT i Kazališta Planet Art.

– Nagrada Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dodjeljuje se Marku Torjancu za ulogu Christophera u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Teatra EXIT i Kazališta Planet Art.

-Nagrada Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina dodjeljuje se Slavenu Španoviću za ulogu Billyja u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević i koprodukciji Teatra EXIT i Kazališta Planet Art.

61. SPLITSKO LJETO, 2015.

– Nagrada “Judita” za najbolji umjetnički rezultat u ovogodišnjem Dramskom programu 61. Splitskog ljeta dodjeljuje se SLAVENU ŠPANOVIĆU za ulogu gluhonijemog Billyja u predstavi PLEMENA Nine Raine u režiji Slavice Knežević i izvedbi Kazališta Planet Art i Teatra EXIT.

MAKARSKO KULTURNO LJETO 2015.

– Nagrada Osmijeh Biokova za najbolju predstavu sezone prema prosudbenom vijeću Makarskog kulturnog ljeta dodijeljena je predstavi PLEMENA nastaloj u koprodukciji Teatra EXIT i Planet Arta.

10. JoakimInterFest, Kragujevac

– nagrada za najboljeg glumca na jubilarnom desetom JoakimInterFestu u Kragujevcu, Srbija dodijeljena je SLAVENU ŠPANOVIĆU za ulogu Billyja u predstavi PLEMENA Nine Raine u režiji Slavice Knežević i izvedbi Kazališta Planet Art i Teatra EXIT

Predstava za pamćenje

(…) majstorsko oblikovanje svjetla Olivija Marečića (…)

Energija ansambla, snaga osobnosti, žestina govora, usmjerenost tijela, početni prizor pretvaraju u jednu od najboljih scena suvremenoga hrvatskoga glumišta, predočujući i scensku metaforu raspada unutarnjega i izvanjskoga svijeta.

Mladi Slaven Španović zablistao je u ulozi gluhoga Billyja: fascinantno osvaja prostore svijeta gluhih, ostvarivši iznimno tešku ulogu nevjerojatnom energijom i glumačkom tehnikom. Njegov govor i pokreti, toliko slični onima gluhih osoba, otvaraju umjetnosti blizak svijet tišine, drukčije osamljenosti i Drugosti, inteligencije i ljubavi. Od početne dječačke zaigranosti, zatim snažnoga govorenja istine do „padanja u grijeh“ lažnoga fabuliranja tuđih govora s usana, Španović maestralno ostvaruje potresnu ulogu. Petra Kurtela inteligentno, snažno i duboko emotivno realizira ulogu Sylvije: artikulirani povišen govorni ton svjedoči o gubljenju sluha, a ekspresivna mimika i gestualnost pretvara se u razgovor s tišinom promjene svjetova/svemira.

„Ne želim da u mom životu sve bude gluho!“ – uz taj će se krik svijet urlanja ispreplesti sa svijetom tišine. Katarzična predstava za pamćenje!
Mira Muhoberac, Matica hrvatska

Jednostavna predstava nimalo jednostavne poruke

Predstava  implicitno odgovara na pitanje koliko se međusobno čujemo i koliko se uopće možemo čuti. Naslova koji se razumije tek nakon gledanja, ‘Plemena’ britanske autorice Nine Raine ipak nisu samo predstava o gluhoći, nego scenski bazična razrada zaključka da smo svi zapravo – hendikepirani.
Igor Ružić, T-portal

To je i priča o ograničavajućim stereotipima, o posesivnoj ljubavi koja u svom ekstremnom vidu prelazi u sebičnost, to je i priča o roditeljima i djeci, priča ne samo o fizičkom nedostatku sluha, već i o onom mnogo važnijem – sluhu za tuđa osjećanja.
Olivera Radović, KAZALIŠTE.hr

Žestoka, provokativna i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Vesna Latinović, Glas Slavonije

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga