OBITELJ - gostovanje | Teatar EXIT

Teatar EXIT

OBITELJ – gostovanje

OBITELJ – gostovanje

08.07.2019., Ponedjeljak 21:00
U predvorju Muzeja za umjetnost i obrt

Gostovanje: Hrvatsko narodno kazalište Split

Tekst: Dennis Kelly

Režija: Ivan Plazibat

Igraju:

Liam: Stipe Radoja

Helen: Ana Marija Veselčić

Danny: Goran Marković

Dramaturginja i prevoditeljica: Mila Pavićević

Scenograf: Ozren Bakotić

Kostimografkinja: Ana Marin

Skladatelj: Damir Šimunović

Oblikovatelj svjetla: Miroslav Mamić

Oblikovatelj tona: Tomislav Luetić

Premijera: 9.3. 2019., Scena 55, HNK Split

Predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

SUVREMENO DRAMSKO PISMO S RITMOM TRILERA I PULSIRAJUĆOM ENERGIJOM ULICE

Mirnu večeru mladog bračnog para Helen i Dannyja prekida dolazak Liama, Heleninog brata, oblivenog krvlju. Očito je da se dogodio zločin, nakon prvih neuvjerljivih Liamovih objašnjenja sve jasnije postaje i tko je počinitelj. Potraga za istinom vodi prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne. Jer ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Osnovna dilema s kojim se likovi suočavaju svodi se na pitanje: u kojoj mjeri smo spremni pogaziti vlastite temeljne životne principe zbog najbližih. Dramu obilježavaju aktualne teme kao što su mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin. Zbog eksplicitnog nasilja i psovki predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina.

Dennis Kelly jedan je od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Autor je to koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End musicale (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). Drama Orphans iz 2009, premijerno je izvedena u kazalištu Traverse u Eidinburghu, a osvojila je nagrade Fringe First i Herald Angels Awards. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, predstava Obitelj (izvorno Orphans) u režiji Ivana Plazibata, prva je izvedba Dennisa Kellyja u Hrvatskoj.

O AUTORU:

Dramski pisac i scenarist Dennis Kelly rođen je u Londonu 1970., a dramu i kazalište studirao je na londonskom Goldsmithsu. Njegov komad Debris premijerno je izveden u travnju 2003. u Londonu. Samo godinu kasnije uslijedila je međunarodna premijera tog komada i to u bečkom kazalištu Burgtheater. Slijedi drama After the End (2005.), pa Osama the Hero (2006.) za koju je dobi nagradu Meyer-Whitworth, a obje su potom premijerno izvedene u Deutsches Theateru u Berlinu. Draga Orphans iz 2009. Premijerno je izvedena u kazalištu Traverse u Edinburghu, a osvojila je nagrade Fringe First i Herald Angels Award. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, predstava Obitelj (izvorno Orphans) u režiji Ivana Plazibata, prva je izvedba Dennisa Kellyja u Hrvatskoj. Osim za kazalište, Dennis Kelly piše i za televiziju. Koautor je serije Pulling (BBC 3) te autor serija Spooks (BBC) i Utopia (Channel 4). Bio je nominiran za nagradu BAFTA 2008., a osvojio je South Bank Award i British Comedy Award 2009. Njegova radio drama The Colony dobila je 2004. Prix Europa kao najbolja europska radijska drama.

STIPE RADOJA, ANA MARIJA VESELČIĆ I GORAN MARKOVIĆ DONIJELI SU NA SCENU KONCENTRIRANU I SLOJEVITU IGRU, UVJERLJIVU I U SCENAMA BJESNILA I NIJEMIH UNUTARNJIH OLUJA

”U HNK-u Split je na Sceni 55 premijerno izvedena odlična predstava “Obitelj” britanskog autora Dennisa Kellyja u režiji Ivana Plazibata.

Suvremeni je to psihološki triler u kome su brutalne scene i dijalozi često dovedeni do ruba apsurda pa prelaze u jednako brutalan humor, a motivi nasilja, morala, obiteljskih veza i rasizma sklapaju se i razlažu kao u nekom bizarnom kaledioskopu, pokazujući svaki put novo lice.
Priča, međutim, ima čvrstu konstrukciju, radnja se odvija u realnom vremenu, svaka slika otkriva još jedan sloj odnosa među trojicom likova i s tim likovima sve počinje i završava.

Riječ je o predstavi jedino i isključivo oslonjenoj na glumu, bez ukrasa i proteza – a Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković, troje mladih glumaca, donijeli su na scenu koncentriranu i slojevitu igru uvjerljivu i u scenama bjesnila i nijemih unutarnjih oluja. (…)

Ivan Plazibat očto je do zadnjeg trenutka radio s glumcima i brusio svaku gestu, a rezultat je snažna, kvalitetna, “prava glumačka” predstava koja će s vremenom biti još i bolja.”

Jasmina Parić (Slobodna Dalmacija)

NASILJEM IZOBLIČENA LJUDSKOST

”Jakim pljeskom i ovacijama publika je nagradila autorski i glumački tim predstave Obiteljna premijernoj izvedbi u subotu 9. ožujka na Sceni 55 HNK-a u Splitu. U medijima najavljena kao predstava koja se ne preporučuje mlađima od šesnaest godina zbog nasilnih scena i psovki, i više je nego uspjela održati pozornost i uvući publiku u tešku i nažalost svakim danom sve prisutniju stvarnost nasilja, uvijek jednako okrutna i neprihvatljiva. Pritom je otvorila mnoga pitanja o kojima se u današnje vrijeme sve više lomimo: kako se odnosimo prema drugima, drukčijima, strancima, jesmo li zaista usvojili nultu toleranciju na nasilje, i to ne samo na ono krajnje, na granici ludila, nego i na svakodnevno otuđujuće razlikovanje nas i njih, poznatih i nepoznatih: koliko smo daleko spremni ići u opravdavanju sebe kada je naše činjenje zlo, dok isto takvo osuđujemo u drugih?”

Dunja Vusio (Vijenac)

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga