O MIŠEVIMA I LJUDIMA - gostovanje | Teatar EXIT

Teatar EXIT

O MIŠEVIMA I LJUDIMA – gostovanje

O MIŠEVIMA I LJUDIMA – gostovanje

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

GOSTOVANJE: Akademija dramske umjetnosti, Zagreb

Tekst: John Steinbeck

Nastavnik / mentor: izv. prof. art. Krešimir Dolenčić

Igraju: Josip Ledina, Tin Rožman, Lucija Alfier, Matej Đurđević, Toma Medvešek, Marijana Prokl

 

Glazba:

Mario Mirković, gitara

Tomislav Goluban, usna harmonika


Dramaturgija:

Mihovil Rismondo, 3. god. BA Dramaturgije

Josip Ledina, 2. god MA Glume


Scenski pokret: 
izv.prof.art. Mare Sesardić


Produkcija:

Studenti: Vedran Bošnjak, 1. god. BA Produkcije

              Marta Eva Mećava, 1. god BA Produkcije

Mentorica: doc. art. Ana Letunić


Oblikovanje svjetla:

Student: Luka Dubroja, 1. god. MA Oblikovanja svjetla

Mentor: izv. prof. art. Deni Šesnić 


Kostimografija: 
Martina Ptičar


Fotografije: 
Mia Cvitković, 2. BA Snimanje


Dizajn plakata: 
Matija Jandrić

Predstava O miševima i ljudima nastala je kao dramatizacija istoimenog romana nobelovca Johna Steinbecka. Premda je radnja predstave smještena u doba inflacije u jugozapadnom SAD-u, u njezinim se univerzalnim problemima – poput velikih društvenih promjena, neimaštine i snova o slobodi i sreći – prepoznajemo i mi danas. Kada bismo se osvrnuli na događaje koji su nas nedavno zatekli, od pandemije, potresa, globalnih nemira, sasvim sigurno mogli bismo reći da živimo u vremenu neizvjesnosti i straha. Upravo u takvim okolnostima predstava poput O miševima i ljudima podsjeća nas na iskonsku toplinu koju iskreni ljudski odnosi i pažnja mogu imati.

Okosnica Steinbeckova svijeta neobično je prijateljstvo blago mentalno zaostalog Lennieja Smalla (Josip Ledina) i racionalnog Georgea Miltona (Tin Rožman) koje, unatoč njihovim različitostima, veže jednaka težnja za ostvarenjem sigurnosti i slobode, materijalizirana u viziji zajedničkog doma. Njihova želja da kupe imanje i zajedno žive od plodova svoga rada, dovodi ih u neprilike izazvane okrutnom okolinom, ali i vlastitim strepnjama, neostvarivim čežnjama i unutarnjim sukobima. Koje sve nedaće takvo jedno netipično prijateljstvo može prevladati? Je li želja za jednostavnim, mirnim životom nedostižan cilj u hladnim društvenim okolnostima u kojima George i Lennie žive? Do koje mjere puštamo da se ruši naše dostojanstvo? Jesu li krivci za to naša pasivnost ili okolina na koju ipak ne možemo utjecati? Što nas to navodi da se borimo i preživimo? Nekima od ovih pitanja koja se tiču društvene neravnopravnosti, bavi se diplomska predstava Josipa Ledine, pod mentorstvom redatelja, prof. Krešimira Dolenčića. Mladi entuzijastični glumci vođeni prof. Krešimirom Dolenčićem novonastaloj situaciji su se prilagodili i adaptirali način rada te je predstava uspješno realizirana, usprkos znatno otežanim uvjetima zbog COVID-19 pandemije.

U gotovo filmski realističnoj režiji publiku se postavlja u poziciju voajera koji zaviruju u živote ljudi na jednom imanju, zaboravljajući pritom na kazališnu iluziju. Izolirani svjetovi svakog od Steinbeckovih likova jedva se dodiruju, a njihova je komunikacija ispunjena tišinama i škrtim dijalozima što korespondira s pustoši i osamom prostranstava Amerike, kao i scenografski ogoljena scena. U takvoj sredini neizbježna je rastrganost između okova surove stvarnosti i vlastitih snova, a oni koji su drugačiji, susreću se s predrasudama, nasiljem i nerazumijevanjem, unatoč natruhama dobrote. Ovo je, stoga, predstava o toplom i netipičnom prijateljstvu, o traumama, intimi i boli, gorčini koju nam realnost pruža, ali iznad svega, i o vjeri u bolje sutra kojom se prkosi društvenoj nepravdi.

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga