NJUŠKE | Teatar EXIT

Teatar EXIT

NJUŠKE

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

TekstCJ Johnson
Režija i scenaMatko Raguž
IgrajuEnes Vejzović, Filip Križan, Janko Rakoš
Prijevod i adaptacijaInes Matić, Janko Rakoš
Suradnik za scenski pokretKsenija Zec
GlazbaWillem Miličević
KostimografijaMarita Ćopo
VideoVice Rossini
Oblikovatelji rasvjete i videoprojekcijeMarino Frankola, Dragan Micić
Majstor tonaDragan Ilić
FotografijaVice Rossini
Dizajn propagandnog materijalaMarin Mimica, Bojan Kanižaj
Suradnici na projektuFranjo Smes, Iris Kranjčec, Anamaria Pajtak, Dominik Milanović, Emir Hadžović, Nina Križan, Filip Krenus, Sanja Prnjak
Organizacija, promocija i prodajaValentina Bastalec, Mirela Lautar, Marina Fakac
Producent predstaveMatko Raguž
Umjetnički ravnatelj Teatra EXITMatko Raguž

njuske-web

Prema tekstu The Dog Logs, CJ Johnsona.

Jeste li se ikada zapitali o čemu vaš pas razmišlja? I jeste li ikada svoj život usporedili s psećim? Pseći životi su jednako bogati i složeni kao i naši. Kao i mi, i oni komuniciraju o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju… U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i sljedeći likovi: rotvajler s problemima u susjedstvu; stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi; afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti; policijski pas koji se bori protiv kriminala; hrvatski ovčar kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju; ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom. U konačnici, svi likovi odražavaju glavne preokupacije ljudskog bića. Njuške su jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike.

Moj cilj u životu je biti jednako dobar koliko moj pas misli da jesam. (Sigmund Freud)

Ako za novac želite kupiti ljubav, kupite psa! (nepoznati autor)

Ne postoji psihijatar koji će vam pomoći kao pas koji vam liže lice. (Ben Williams)

Premijera: Teatar EXIT, 4.10.2013.

Trajanje predstave: 1h i 30min

Predstava je sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.


VII. GUMBEKOVI DANI 2014.
– nagrada za najbolju predstavu

MOSTARSKA LISKA 2015.
– Velika Liska za NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI žiri je dodijelio predstavi “Njuške” u režiji Matka Raguža, Teatar EXIT iz Zagreba
– Mala Liska za najbolju izvedbu večeri dobio je glumac FILIP KRIŽAN u predstavi “Njuške” u režiji Matka Raguža, Teatar EXIT iz Zagreba

MAKARSKO KULTURNO LJETO 2015.
– Nagrada Osmijeh Biokova za najbolju mušku ulogu dodijeljena je FILIPU KRIŽANU za predstavu Njuške u produkciji Teatra EXIT

MEĐUNARODNI FESTIVAL MLADOG GLUMCA ZAPLET 07, 2015.
– Jednoglasnom odlukom stručnog žirija nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi NJUŠKE Teatra  EXIT iz Zagreba u režiji Matka Raguža.

20. FESTIVAL PUČKOG TEATRA OMIŠALJ-ČAVLE, 2021.
– Nagrada ocjenjivačkog suda za najbolje redateljsko ostvarenje – Matko Raguž
– Nagrada ocjenjivačkog suda za najbolju predstavu u cjelini 

njuske_exit (14)njuske_exit (13)

njuske_exit (1) njuske_exit (2) njuske_exit (3) njuske_exit (4) njuske_exit (5) njuske_exit (6) njuske_exit (7) njuske_exit (8) njuske_exit (9) njuske_exit (10) njuske_exit (11) njuske_exit (12)

njuske_exit (15)
njuske_exit (16) njuske_exit (17) njuske_exit (18)

 

 

 

 

 

 

Pretpremijera predstave “Njuške”, u originalu “The Dog Logs”, dočekana je s gromoglasnim smijehom i nezaustavljivim pljeskom.

Iako se na početku predstave čini da se radi o jednostavnom i neobaveznom humoru, on vrlo brzo prerasta u duboku i smislenu duhovitost prožetu inteligentnom namjerom i nepatvorenom emocijom.

Sva tri glumca su nevjerojatna u svim transformacijama i zaslužili su svaku pohvalu, kao i spretna režija koja ne dozvoljava vrludanje niti poniranje u preveliku jednostavnost humora i patetiku tragičnih sudbina.

Pseći su životi prikazani vrlo živo, “ljudski” stvarno, a njihove dirljive priče ne mogu ostaviti ravnodušnima čak ni gledatelje koji nisu ljubitelji životinja.

Teatar EXIT je svom raznovrsnom repertoaru dodao kvalitetnu predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim; nasmijat će vas, rasplakati, natjerati da se zapitate kakvi ste “ljudi” svom kućnom ljubimcu te zapanjiti bistrinom sprovedbe ideje i snagom glumačke igre.
Anđela Trampus, PORT.HR

 “Njuške”, nova predstava koju je u svom Teatru Exit režirao Matko Raguž, jedno je od onih kazališnih djela koje jednostavno ruši sve barijere; to je sat i pol kazališta u njegovu najboljem izričaju, a za to su u prvom redu “krivi” glumci na sceni: Enes Vejzović, Filip Križan, Janko Rakoš. Oni jesu psi, posve različiti, od opasnih do blentavih, od afganistanskog hrta, njemačkog ovčara zaposlenog u policiji, sve do običnih mješanaca. Oni su to glasovima, tijelima, gestama, mimikom, veseljem, ljubavlju, očajem i suzama…

Zadivljuje s koliko su preciznosti, ali i topline i razumijevanja glumci, “skinuli” različite pasmine, u čemu im je očito neprocjenjiva bila pomoć Ksenije Zec, koja je u ovoj predstavi radila scenski pokret. Dok ih gledate, dok im se smijete, zapravo cijelo vrijeme predstave tjeraju vas da promišljate o čemu misle, sanjaju i svađaju se psi koji zaista postoje u vašim životima.

Ukratko, ovo je predstava kojoj se odmah može predvidjeti dugotrajan život exitovskih “Kauboja”. Ona je dokaz da za pravo kazalište zapravo ne trebaju raskošne sceni i kostimi, čak ni nemogući redateljski zahvati. Za to vam treba samo prava priča, ona koja se tiče svakog od nas, i glumci koji u nju ulaze do kraja – sa svim svojim velikim umijećem.
Bojana Radović, Večernji list 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga