MISTERO BUFFO - gostovanje | Teatar EXIT

Teatar EXIT

MISTERO BUFFO – gostovanje

MISTERO BUFFO – gostovanje

11.07.2019., Četvrtak 21:00
Muzej za umjetnost i obrt

23.07.2019., Utorak 21:00
Muzej za umjetnost i obrt

Gostovanje: Kazalište Grupa u koprodukciji s Triko Cirkus Teatar

Tekst: Dario Fo

Režija: Lee Delong

Igra: Dražen Šivak

Glazbenik: Igor Dorotić

Oblikovatelje svjetla: Vesna Kolarec

Produkcija: Kazalište Grupa u koprodukciji s Triko Cirkus Teatar 

 

Premijera: 22.1. 2019., Zagrebački plesni centar

Virtuozna monodrama Mistero Buffo u izvedbi glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong jedan je od najvećih izazova za glumce. Kombinacija humora i tragedije, u zavođenju na tragu klaunova, harlekina i putujućih glumaca, ovih furioznih sat vremena uživanje je u igri glumca koji igra preko 30 likova i lucidnosti pisca, nobelovca Daria Foa.
Dario Fo, veliki glumac i pisac, bio je vrstan poznavatelj glumačke povijesti, pogotovo tradicije putujućih glumaca. U ovom tekstu, on je prikupio i obogatio tekstove iz vremena Srednjeg vijeka, tzv. misterije koji su za teme imali biblijske motive, a koje su putujući glumci prerađivali i stvarali komične obrate.

Kritike su ovu predstavu već sada svrstali u vrh glumačke ponude u Hrvatskoj, a kombinacija oštroumnosti, brzine, duhovitosti i vještine, poslastica su za publiku.

Trajanje: 65 min

UMJETNOST JEDNOG GLUMCA

“Kako je lijepo vidjeti glumca koji na sceni suvereno vlada svojim glasom, gestom i pokretom. Gledali smo majstore monodrame kao što su Pero Kvrgić, Fabijan Šovagović ili Ljuba Tadić, u novije vrijeme to je Vilim Matula, ali mnogo ih više u samom vrhu i nema. U monodrami ‘Mistero Buffo’, prema tekstu Darija Foa i u režiji Lee Delong, gledali smo Dražena Šivaka kao takvog glumca bez mane, koji je na savršen način iskoristio sve svoje artističke alate. ‘Mistero Buffo’ istinska je umjetnost jednog glumca.

U toj su se predstavi susrele sudbine troje ljudi: jednog genijalnog i angažiranog pisca, jedne strpljive i promišljene redateljice i jednog suptilnog i posvećenog glumca. Netko je rekao: pamet, talent i sloboda osnova su svakog dobrog kazališta.”

Bojan Munjin, Novosti

 

VELIČANSTVENA RAZORNOST SMIJEHA

“Veličanstvena razornost smijeha. ‘Mistero Buffo’ je visokom vrijednošću predstave izniman događaj u zagrebačkom kazalištu, jedna od najvažnijih i najboljih predstava čitave zagrebačke kazališne sezone.”

Tomislav Kurelec, Kazalište.hr

 

POKORNA I POBUNJENIČKA GLUMA: GLEDALI SMO PREMIJERE ”RASPAD SISTEMA” I ”MISTERA BUFFA”

“Šivak na sceni pršti od entuzijazma i inzistira na tome da je entuzijazam vrsta dara kojim se može preživjeti svako političko nasilje.

Sat vremena predstave prolazi u dahu, a užitak gledatelja nije samo u glumčevoj formalnoj vještini transformacije, nego i u načinu na koji slavljenički ton učas preobrće u njegovu radikalnu, kritičku suprotnost.

Za mene je Šivakova predstava nešto što ulazi u antologije domaćeg teatra već i po samom intenzitetu kojim ovaj glumac odbija logiku političkog licemjerja koja se toliko često vezuje za glumačku profesiju.”

Nataša Govedić, Novi list

 

IZVRSTAN DRAŽEN ŠIVAK

“Posvećen, ludičan i ludističan, lucidan glumac, Šivak pred publiku staje otvorena lica, igrajući se i hrabro se poigravajući klaunovskim položajem otvorene, ranjive nesavršenosti, „ne skrivajući se iza vještine“, koju ima na vrhunskoj razini, i glede govora i s obzirom na tijelo, mimiku, gestu, grimasu, glazbu, pjevanje.

Šivakov je Mistero Buffo čudesan, čudnovato fascinantan: ujedno visoko estetiziran i komičan, namijenjen kazališnoj eliti i malim ljudima, lud od smijeha i bolan do suza, oštar prema političkim pitanjima i blag prema slabostima puka, farsičan i tragičan, groteskan i dramatičan. Istodobno mio i šarmantan i dubok i tajanstven.

Karizmatičan glumac, disciplina pokreta, govora i pogleda i snažna poruka predstave koja ulazi u gledalište i prenosi se izvan teatra svrstavaju Mistero Buffo u pravi kazališni događaj.”

Mira Muhoberac, Vijenac

 

ART TREMA FEST, RUMA, 2019.

– nagrada Zlatna maska za najboljeg glumca

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga