KEINBERG - MJESTO KOJE NESTAJE | Teatar EXIT

Teatar EXIT

KEINBERG – MJESTO KOJE NESTAJE

KEINBERG – MJESTO KOJE NESTAJE

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

Tekst i režija: Vedrana Klepica

Izvode: Boris Barukčić, Hrvojka Begović, Nataša Kopeč, Pavle Vrkljan

Scenografija i kostimi: Petra Pavičić

Glazba: Hrvoje Nikšić

Oblikovanje svjetla, video: Ivan Lušičić Liik

Suradnica za pokret: Anna Javoran

Fotografije: Silvija Dogan

Umjetnički direktor Domina: Zvonimir Dobrović
Producentica: Silvija Stipanov
Produkcijska suradnica: Petra Begović
Odnosi s javnošću: Karla Pudar

Umjetnički ravnatelj Teatra EXIT: Matko Raguž
Promidžba i produkcija Teatra EXIT: Anita Čendeš    
Tehnika Teatra EXIT: Domagoj Klasić, Nebojša Paunković

Produkcija: Domino, Festival Ganz nove Perforacije
Koprodukcija: Teatar EXIT   

Predstava je sufinancirana sredstvima programa Kreativna Europa Europske Unije u okviru projekta suradnje ACT: Art, Climate, Transition uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba. 

 

Premijera: 1. prosinca 2020. godine u Teatru EXIT.

Keinberg – mjesto koje nestaje autorski je projekt dramaturginje i redateljice Vedrane Klepice, kazališna distopija o zajednici čija dugoročna industrijska i ekonomska eksploatacija područja na kojem se nalazi doslovno dovodi u pitanje samo njeno postojanje.

Prvi vlak prošao je ovuda tek 1888. No, tračnice su bile provizorne, napravljene od drveta. Prava funkcionalna željeznica neće se izgraditi još jedanaest godina i koštat će današnjih gotovo 8 milijuna eura. Ispraznit će blagajnu i dovesti regiju gotovo do bankrota. Ali da bi se iz ničega stvorilo nešto treba se malo oznojiti. Treba malo upregnuti mišiće. 

U početku je bilo 22 ljudi. Nedugo nakon toga ih je vlakom došlo još 236. Zatim 2456. I nakon toga je samo raslo. 

Taša je došla ovdje tražiti posao. 

Kaspar i Olaf ga već imaju. 

Bjorn je bio gotovo neprepoznatljiv kada se moralo identificirati njegovo tijelo. 

2 Albanaca su nađeni zapaljeni u kabini vozila. 

Astrid je dobila zaista velikodušnu odštetu od firme.“ 

Keinberg se bavi moralnim i ekonomskim raspadom male industrijske zajednice u neimenovanom mjestu u Europi. Kazališna predstava počiva na istraživanju stvarnih slučajeva više gradova,  osobito se fokusirajući na jedno specifično mjesto na samom sjeveru Švedske, u kojem je kroz intenzivnu eksploataciju rudnika željezne rude doveden u pitanje opstanak cijele gradske zajednice. Sličnih primjera o industrijskim gradovima u raspadu ima sve više u cijeloj Europi, i dobar su politički i klasni termometar jednog sistema koji se već desetljećima prirodno mijenja, no isto tako ugrožava cijelu jednu grupaciju radnika te nerijetko kreira urbano siromaštvo. Predstava kroz izvedbeni i vizualni jezik istražuje ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja.  Što se događa kada jedina industrija koja uzdržava grad/zajednicu, istovremeno odgovara za njegov nestanak? Što se psihološki i sociološki događa s tom zajednicom?


VEDRANA KLEPICA djeluje kao dramska spisateljica, dramaturginja i redateljica. Drame su joj izvođene u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Lichtensteinu, Luxembourgu, Francuskoj, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedene na šest različitih jezika Sudjelovala je na nekim od najbitnijih festivala i rezidencija za dramske i kazališne autore. Dosad izvedeni naslovi uključuju J.A.T.O,  Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Instructions For Understanding Multiannual Plants, Lepa Brena Project, Posljednje obraćanje usamljene gitare glazbenika i poduzetnika Miroslava Škore iz turbulentne godine predizborne izolacije, etc. 


Predstava je dio inicijative „Umjetnost dostupna svima“ prema kojoj se ulaznice rezerviraju, a po izlasku s izvedbe svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima kao podršku odgledanom umjetničkom radu.

Sav prihod od donacija i ulaznica ide u pokrivanje troškova umjetničkog programa!

REZERVIRAJTE ulaznice preko poveznice (preporučamo da šaljete rezervacije za 4.12. jer je broj slobodnih mjesta na premijeri puno manji): https://bit.ly/39fNMyq

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga