KAUČSURFING - Studio EXIT | Teatar EXIT

Teatar EXIT

KAUČSURFING – Studio EXIT

KAUČSURFING – Studio EXIT

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

KAUČSURFING – gostujuća predstava                     

(Socijalni sit-com s elementima melodrame)

Umjetnička organizacija – Kazališna družina CLOU

 

Tekst i režija: Nina Sabo i Valentina Lončarić

Glume: Nina Sabo, Valentina Lončarić, Ella Bogadi

Dramaturginja: Nikolina Bogdanović

Dizajn i izrada plakata i promo materijala: Sara Salamon

 

Veliko hvala Juditi Franković Brdar, Nataši Antulov, Sanji Fligić, Morani Dolenc i Anataelu Garayu

 

Predstavu podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Odjel za kulturu Grada Rijeke

Kaučsurfing autorski je projekt Kazališne družine Clou, u kojem dvije autorice i izvođačice, Nina Sabo i Valentina Lončarić, kolažirajući autobiografske elemente i fragmente vlastite svakodnevice stvaraju sliku prosječne svakodnevice generacije mladih ljudi. Autorice su tijekom par mjeseci  dokumentirale audio i video građu iz svoje svakodnevnice, borbe s birokracijom, nazaposlenošću, koja je postala osnova za daljnji dramaturški razvoj projekta.

Kauč simbolizira mjesto ugode, ali i mjesto nemogućnosti pomicanja u realnost, nemogućnosti akcije i izlaska u vanjski svijet. Jedina akcija, tj. „surfanje“ moguće je samo na 2 metra kauča, te na taj način kauč postaje mjerilo i granica svijeta. Svi predmeti iz svakodnevice na čudesan način nalaze se u kauču, na kauču, ispod ili iza kauča.  Fiktivno i imaginarno istodobno je jedini mogući izlaz iz realnosti, koja je za autorice i protagonistice neizvjesna.

Iako se čini da se je spona s realnošću prekinuta, relanost, tj. vanjski svijet je u predstavi prisutan kroz gošću koji dolaze izvana, no ona je samo usputna prolaznica koja nema pravo participiranja u kaučsurfingu.

S kauča se život imaginarno promatra, ne dopušta izravno participiranje u životu.

Ideja projekta nastala je kao reakcija na nezaposlenost, nestabilna primanja, nedovoljnu mogućnost participiranja u odlukama i životu zajednice, koja dovodi do krajnje pasivnosti djelovanja. Međutim, djelovanje i nada se ne dokidaju, već se prenose u imaginarnu sferu djelovanja, gdje kauč postaje mjesto gdje je i nemoguće moguće. 

Predstava je gorko-slatka refleksija o „kriškama života“, marginalnim zbivanjima pojedinaca unutar četiri zida u kojem se žanrovski isprepliću dokumentarizam, „sit-com“ te nadrealizam koji postaje mašina za pričanje priče.

 

Umjetnička organizacija – Kazališna družina CLOU

Kazališna družina „Clou“ umjetnička je organizacija osnovana u kolovozu 2016. godine, sa sjedištem u gradu Umagu. Osnivačice umjetničke organizacije su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić. Glavni programi organizacije su kazališno, glazbeno-scensko i multimedijalno stvaralaštvo. Predstave nastale u UO „Clou“ poigravaju se granicama ustaljenih kazališnih formi, pa je tako unutar djelovanja organizacije pokrenut projekt PhiloLab4Kids koji spaja kazalište i filozofiju za djecu. Do sada su realizirane dvije autorske predstave u koprodukciji s GKL Rijeka Na čijem si ti planetu? koja tematizira pitanja prihvaćanja različitosti u društvu, te  Srećine cipele koja se bavi pitanjima sreće i mogućnosti sreće. U pripremi je i treća predstava radnog naziva Djevojčica u slovu O koja tematizira važnost poezije i pisane riječi. Osim navedenih predstava unutar kazališne družine Clou realizirane su sljedeće predstave: Kako je princeza postala žaba, autorski projekt Nine Sabo u suradnji s “Teatrom OZ” iz Mošćeničke Drage, te predstava Pustinja raste u režiji Nataše Antulov.

Nina Sabo i Valentina Lončarić unazad par godina sudjeluju u novijoj nezavisnoj kazališnoj sceni grada Rijeke. Svojim predstavom I…Divan dan gostovale su na domaćim i međunarodnim festivalima te su dobitnice nekoliko nagrada za spomenutu predstavu (Art Trema Fest Ruma 2016, Istropolitana Project (Bratislava).

PROPITIVANJE VLASTITIH GLUMAČKIH POZICIJA: : U FILODRAMMATICI IZVEDEN ”KAUČSURFING”

”U ovoj duhovitoj, ili bolje rečeno tragikomičnoj predstavi, izvođačice polaze od vlastitog iskustva i svakodnevice mladih glumaca koji traže posao i prihvaćaju se svakakvih ponuda, kao što je snimanje reklama. U naslovu »Kaučsurfing« autorice povezuju pasivnost i udobnost kauča koji – poput kakvih lica teatra apsurda – nikako ne mogu napustiti, te surfanje internetom uz pomoć kojeg traže posao i kazališnu inspiraciju. Ta njihova potraga često je uzaludna, no ono što im ne mogu oduzeti je imaginacija kojom kreiraju vlastite kazališne svjetove. Svoju donkihotovsku poziciju »borbe s vjetrenjačama« one povezuju sa Cervantesovim likovima Don Quijotea i Sancha Panse, dok svoju učenicu glume podučavaju monologu Nine iz Čehovljeva »Galeba« – i tu se uspostavlja paralela: Nina je odlučila postati kazališna glumica, dok Valentina u nesretnoj ljubavnoj priči »Galeba« prepoznaje krah vlastite ljubavne veze.

Svojom izvedbom, koja se kreće između komičkog i tragičkog, apsurdnog i realističnog, odlične Nina Sabo, Valentina Lončarić i Ella Bogadi nasmijale su publiku, a djelomično je to bio i gorki smijeh kroz suze. Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacije CLOU. Šteta je što ove dobre glumice ne možemo gledati i češće, što iznova vraća na pitanje njihove pozicije u hrvatskom glumačkom svijetu.”

Kim Cuculić (Novi list)

 

DVIJE – TRI DJEVOJKE I KAUČ

“Izvanredno duhovitim tekstom i režijom koja ne narušava prirodnost pokreta i govora, Sabo i Lončarić su vlastite glumačko-novčane nevolje pretočile u odličnu predstavu, istovremeno ironičnu i nježnu. Ne mičući se s kauča (iako se on sam miče!), pasivnost su pretvorile u akciju, povezujući stvarni  i imaginarni svijet. Ako je Irinin poklik „U Moskvu! U Moskvu! U Mkoskvu!“ u našoj sredini pretvoren „U Irsku! U Irsku! U Irsku!“, valjalo bi  ustati s kauča. Ili možda ipak ne?” 

Olga Vujović (Kritikaz)

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga