DOMAŠI - gostovanje | Teatar EXIT

Teatar EXIT

DOMAŠI – gostovanje

DOMAŠI – gostovanje

07.07.2019., Nedjelja 21:00
U predvorju Muzeja za umjetnost i obrt

Gostovanje: Gradsko kazalište lutaka – Split u koprodukciji sa Umjetničkom akademijom u Splitu

Tekst, režija, izvedba:  Ana Marija Veselčić

Mentor: Goran Golovko, izv. prof.

Oblikovanje svjetla: Lucijan Roki

Premijera: 1.2. 2019., Gradsko kazalište lutaka Split

 

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja  odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama.

Domaši je autorski projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Domaši je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, ali dok se sustav usustavljuje, dok zaprima, protokolira i obrađuje papire, njihovo djetinjstvo je na čekaju. Većina ih tako dočeka punoljetnosti kada izlaze u svijet bez ikakvog doma i počinju skrbiti sami o sebi.

„ Iz naše rupe izađeš kad imaš osamnaest godina. Osim ako ideš na fakultet, pa budeš u domskom stanu. Moj brat Dario će tu bit još deset godina i onda ja još dvije i onda ćemo oboje bit samostalni. Meni je to baš smiješno. U ponoć ti bude rođendan, napuniš osamnaest, dobiješ svoje papire, spakiraš stvari i ideš bit samostalan.“  Lela, 6. g. (ulomak iz teksta predstave)

Domaši su stvarni, postoje zapravo i ovo je njihova priča.

Glumicu i autoricu ove predstave, Anu Mariju Veselčić, publika je već upoznala kroz niz zapaženih uloga u predstava splitskih kazališta, a osvojila je i nekoliko značajnih strukovnih priznanja i nagrada: nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za predstavu „Zbunjoza“ kazališta Playdrama u koprodukciji s GKM Split;  nagradu za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicama, za ulogu Biance u predstavi „Kroćenje goropadnice“ HNK Split; nagradu za najbolju glumicu festivala „Pozorište Zvezdarište“,  za ulogu Tonke u predstavi „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ Gradskog kazališta lutaka. Redatelj svih predstava je Ivan Plazibat.

Trajanje: 70 min

AUTENTIČNA DRAMA ANE MARIJE VESELČIĆ O DJETINJSTVU S MIRISOM KLORA, PLASTIČNIH ŠALICA I MLIJEKA U PRAHU

“Njezin tekst odaje osobu rano sazrelu, inteligentnu i ponešto povuenog, ali budnog promatrača. Vrlo je kvalitetan i u kompoziciji; nenametljivo, ali stalno Ana Marija Veselčić vuče paralele između dva svijeta, domske djece i odraslih zaposlenika.”

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija 

 

DOMAŠI: SVIJET JE PREPUN RUPA

”Veselčić na ogoljenoj pozornici na kojoj su smješteni tek drveni stol i stolac, drveni pladanj i metalno posuđe, pripovijeda priču o kolektivu kroz prizmu nekoliko likova, kako Domaša, tako i djelatnika Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Koristeći se tek rekvizitima dostupnima na spomenutom stolu, Veselčić vješto mijenja uloge u koje je unijela toliko osobnosti i života da vam djeluje nemogućom činjenica da cijelo vrijeme promatrate jednu glumicu na sceni.

(…)  Kada je riječ o izvedbi i vladanju scenom, o Veselčić bih mogla samo nizati pohvale; od trenutka izlaska na scenu i sjedanja na stolac, dok prazno gleda u publiku, ona je scenom i pričom u potpunosti zavladala i nije je puštala iz vlastitih ruku bez obzira koliko učestala i brza bila njena izmjenjivanja likova koje tumači. Govor, gestikulacija i držanje tijela u svaku je ulogu unijelo toliko osobnog da bi bilo suludo ovakvo ostvarenje stavljati u kategoriju “partikularnog iskustva” koje sam spomenula na početku teksta.”

Kristina Tešija, gledam.org 

 

DOMAŠI GAĐAJU SVA OSJETILA

ANA MARIJA VESELČIĆ: ODRASLA SAM U TOM SUSTAVU I NE SRAMIM SE TO REĆI

“Ako publika ovacijama pet puta poziva na povratak na scenu da bi odala priznanje onome što su gledali, a tijekom izvedbe prožimaju duboki osjećaji, kako smijeg tako još više suze, onda je sve rečeno o premijeri predstave “Domaši” izvedene u Gradskom kazalištu lutaka u petak navečer. Bravom Ana Marija Veselčić.”

Živana Šušak Živković, dalmatinskiportal.hr 

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga