DEKORATER - gostovanje | Teatar EXIT

Teatar EXIT

DEKORATER – gostovanje

DEKORATER – gostovanje

14.07.2020., Utorak 21:00
Muzej za umjetnost i obrt

Gostovanje: Kazališna grupa Lectirum

Tekst: Donald Churchill

Režija: Nina Kleflin

Igraju: Ksenija Pajić, Ines Bojanić, Goran Grgić

Udana žena Maša (Ksenija Pajić) i oženjen muškarac su u nedozvoljenoj ljubavnoj vezi. Jasna (Ines Bojanić), zakonita žena muškarca u nevjeri, saznaje za tu vezu, želi je prekinuti i osvetiti se mužu za nevjeru. Nenajavljeno dolazi na vrata svoje suparnice, razgovara s njom te joj zaprijeti kako će doći ponovo kada se njezin muž vrati s puta, pa će mu otkriti sve o vezi njezinog muža i njegove žene. U Mašinom stanu zateknemo Valtera (Goran Grgić), dekoratera, soboslikara, inače glumca bez posla koji predlaže Maši da pronađe nekoga tko će pred Jasnom odglumiti njezinoga muža, a Jasna ne zna kako on izgleda. Maša predlaže Valteru da on odglumi njezinoga muža kada se pojavi Jasna. On na to pristaje, ali nakon nekoliko uvjeta koje Maša prihvaća. U nizu zanimljivih obrata razvija se sjajna kazališna predstava koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Hrvatski nacionalni dramski prvak Goran Grgić i dvije ponajbolje hrvatske glumice, snagom glumačke imaginacije i sugestivnosti dozvat će vas u svijet  umjetnosti u kojem ćete prepoznati susjeda, znanca, susjedu, znanicu, a možda i sebe. Što učiniti i kako izaći ako vam se dogodi ljubavni trokut, ispričat će vam troje sjajnih glumaca, u duhovitoj i humorom prožetoj komediji.

VI. FESTIVAL GLUMCA, Konjic, 2019.

Goran Grgić – nagrada za najboljeg glumca prema odluci publike

 

VIII. BOBIJEVI DANI SMIJEHA, 2019.

Ksenija Pajić – nagrada za najbolju glumicu Festivala  

NEODOLJIVA KOMEDIJA DEKORATER DONOSI NIZ OBRATA I DUHOVITIH SEKSUALNIH ALUZIJA

“Goran Grgić, Ksenija Pajić i Ines Bojanić oduševili su publiku u predstavi Dekorater, a za odličnu režiju zaslužna je Nina Kleflin. Prema reakcijama publike može se reći da je Dekorater jedna od ovogodišnjih najboljih kazališnih komedija, a jedan od razloga je i što je sjajan tekst Donalda Churchilla uspješno prilagođen našim prostorima.”

Gordana Malašić Lazić (Scena.hr)

 

ILI DA ILI NE ILI KAJ?

“Šašave rečenice pripisujem mašti glumaca i neki „štosevi“ bi mogli postati poslovični. Na primjer kada soboslikar (prezime Jadničak baštinio je razvodom, a očekuje da će mu pomoći u karijeri, jer zna da postoji uspješan glumac prezimenom Poljičak) tražeći upute o bojanju sobe koristi poštapalicu: „Ili da ili ne ili kaj?“.

Način na koji ju Grgić izgovara, nadopunjen dostojanstvenim držanjem, perikom koju stalno navlači i radnom odjećom koju nosi poput dizajnerskog odijela, izaziva gromoglasni smijeh.
Poput komičara iz doba nijemog filma, on ozbiljnošću izraza lica podvlači komičnost sadržaja (mislim da bi se Churchill prilično iznenadio „svojem“ tekstu), kao na primjer, kada za pristanak u prevari traži od Maše da otpjeva pjesmu „Ja se konja bojim…“ i pokaže gaćice (Pajić i u ovakvim situacijama pokazuje da je zbilja odlična). Epizoda uklapanja uloge Othella u govor Mašinog prevarenog muža (kojeg dekorater izigrava pred Jasnom) gotovo dirljivo (iako komično) pokazuje kako glumac Valter nastoji zatomiti dekoratera Valtera….Ne sjećam se kada sam zadnji puta gledala nekoga tko tako predano oblikuje osobu duboko tužnu i nezadovoljnu, koja to „na van“ vješto prikriva pokušavajući ugrabiti male radosti. Okolina se smije njegovim akcijama, ne mareći za istinsko stanje. U konačnici, na pitanje „Ili da ili ne ili kaj?“odgovorila bih u rimi „Grgić mi je haj“. Istinski vjerujem da jesenje zagrebačke kiše neće izbrisati radost igre koju sam srela na padinama Biokova jedne tople ljetne noći.”

Olga Vujović (Wish.hr) 

 

 

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga