CABARET VALESKA - Studio EXIT | Teatar EXIT

Teatar EXIT

CABARET VALESKA – Studio EXIT

CABARET VALESKA – Studio EXIT

21.03.2024., Četvrtak 19:00
Studio EXIT (Gundulićeva 37/1)
KUPI ULAZNICU

Autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić

Režija: Edvin Liverić

Igra: Nika Ivančić


Glazba: Sandi Bratonja

Video: Marin Lukanović

Koncept scene i kostima: Edvin Liverić i Nika Ivančić

Izrada kostima: Desanka Janković

Grafičko oblikovanje: Stella Sabadi i Nikki Vancaš

Fotografije: Saša Čuka, Adrijana Vidić

Korišteni izvori: Bewegte Fragmente / Fragments in Motion – W. Müller i A. Paenhuysen

Zahvaljujemo prof. Radi Šerbedžiji, prof. Lenki Udovički, Marku Rogiću, Studentskm kulturnom centru u Rijeci i Saši Stepanoviću.

Monodrama Cabaret Valeska poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zabo­ravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojega danas poznajemo kao performans.

Za svoga ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Federico Fellini, Bertolt Brecht, Jackson Pollock, itd.) te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.

Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i videomaterija­le) razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice na eksplozivan i nekonvencionalan način, upravo onako kako ga je i živjela.

Predstava Cabaret Valeska nastala je kao završni rad preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

TRAJANJE: 45 min

POČAST GLUMAČKOJ MAGIJI I SVIM NEMIRNIM DUŠAMA

‘Nika Ivančić vrlo je uvjerljiva kao prodorna umjetnica, u njoj ima jako puno energije, ali i sposobnosti za jednu ovakvu transformaciju. Priča je naizgled jednostavna, ali sama izvedba traži od glumice da se ponaša u skladu s promoviranom magijom. Ivančić ima tu magiju.”

Mladen Radić (Glas Istre)

 

KOPRODUKCIJE, SINERGIJE I ODLIČNE PREDSTAVE S PERIFERIJE

”Ipak, ako bismo birali najbolju predstavu koju smo gledali prošle godine, put bi nas u mislima odveo u smjeru od centra prema periferiji, u rock bar Mimozu, jedne obične kišne večeri u travnju gdje se održavao Cabaret Valeska (kasnije izveden i u Rojcu). Autorski je to projekt Edvina Liverića i mlade pulske glumice Nike Ivančić koja je ušla u život pokojne Valeske Gert. Prvo, Ivančićkina transformacija bila je nevjerojatna, s jedne strane zbog efektne šminke, s druge strane zbog prirodnog talenta iz kojeg stoji potpuna posvećenost onome što se radi. Doživljaj je bio negdje između jednostavno čudnog i jednostavno nevjerojatnog.”

Mladen Radić (Glas Istre)

 

IRONIJA KAO FEMINISTIČKI SKALPEL: GLUMIČINO AUTORSTVO

Nika Ivančić, […], dovodi na hrvatsku pozornicu zenit berlinske kabaretske glume, s mnogo brehtijanske ironije prema samoj Valeski Gert, ali još više s pobunjeničkom ironijom prema glumačkoj odmjerenosti koja se ne usuđuje posegnuti za ekspresionističkim paroksizmima satiričkih oštrica. […] Kako Ivančić nastupa na domaćoj pozornici u doba novog konzervativizma, znakovito je da joj upravo kabaretska gluma dopušta različite oblike transgresivnosti, transrodnosti, pa i transvestitskog (camp) ismijavanja društvenih rituala. Predstava zapravo ne funkcionira kao zbirka sjećanja slavne bake performansa, nego kao vrlo precizno i točno postavljena škola kabaretskog izričaja za nove generacije.

Nataša Govedić (Kazalište)

ART TREMA FEST, RUMA

Nika Ivančić – nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu

9. BE:FEMON – BEČEJSKI FESTIVAL MONODRAME

Nagrada za najbolju monodramu

1. ZADARSKI FESTIVAL MONODRAME

Nagrada stručnog  žirija za najbolju monodramu 

 

 

 

 

Tags   

Centar za postavke privatnosti

Google Analytics

Ne želim praćenje mojih aktivnosti na stranici.
Isključite kako bi onemogućili GA kolačiće.
Ukoliko ste dali pristanak na Demografsko i interesno praćenje korištenja stranice ovaj kolačić će vam biti serviran.

_ga