SUTRA (NI)JE NOVI DAN | Teatar EXIT

Teatar EXIT

SUTRA (NI)JE NOVI DAN

SUTRA (NI)JE NOVI DAN

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

Autorski projektIvica Boban i glumci
IgrajuIskra Jirsak, Mirela Videk, Zoran Pribičević
ScenografDinka Jeričević
KostimografAna Trišler
Oblikovanje svjetlaDeni Šesnić
GlazbaWillem Miličević
KoreografPetra Hraščanec
ProjekcijeDario Hacek
Majstori rasvjeteMarino Frankola i Dragan Micić
Majstori tonaJoško Širinić, Nebojša Paunković i Ivan Pavić
Vođenje projekcijaDragan Micić i Marino Frankola
FotografijaRadomir Sarađen
Dizajn plakata i programske knjižiceMarin Mimica i Bojan Kanižaj
Suradnici na projektuPetra Kelvišer, Dominik Milanović, Ivo Živković, Franjo Smes, Tea Matanović, Iris Kranjčec, Emir Hadžović 
Organizacija, promocija i prodajaValentina Bastalec, Mirela Lautar, Vedrana Reberšak
Producent predstaveMatko Raguž
Umjetnički ravnatelj Teatra EXITMatko Raguž

SUTRA (NI)JE NOVI DAN! je predstava o nizu naših problema, konflikata  i dilema, otkačena  i vesela, tužna i potresna, smiješna i gorka, za mlade i stare!

Na tragu svoje autorske uspješnice Kako misliš mene nema?! (odigrane preko 250 puta) Ivica Boban i Teatar EXIT vam predstavljaju tri nova mlada i talentirana glumca – Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk u predstavi Sutra (ni)jenovi dan! Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi  transformiraju u niz različitih likova i karaktera iz našega grada.  Vidjet ćete ih  – do grla u problemima, u suludim situacijama  i interakcijama,  sa svakovrsnim unutrašnjim i vanjskim konfliktima… i deliktima! Predstava je prilika da ih upoznate, da čujete njihove sulude, smiješno-gorke i potresne priče… jer i vas se tiču.

U dva sata virtuozne turboigre  – oni će vam pričati o svojim željama i promašajima, o susretima, mimoilaženju i razilaženju, o samoći i čežnjama, o jalovim savjetima, konceptima i receptima… Predstava je živa vivisekcija problematične stvarnosti koju živimo i načina kako bježimo od nje…

Dođite i saznajte tko su ti ljudi što žive pored vas, što im se događa, muči i rastura. Kako su nadrapali i zašto su se raspali. Gdje su se zaje****  i zašto su naje****. Koji film furaju i u što ih guraju, o čemu maštaju i kako ispaštaju u današnjem vremenu  sve veće  bijede, u dehumaniziranom svijetu interesa i profita, u kojem su outfit, poze, lažna obećanja i promocije važnije od ljudi, njihovih života i smisla.

Ispreplitanjem stvarnog i fikcionalnog, autobiografskog i izmišljenog predstava propitkuje područja i traume rodnih, spolnih, seksualnih i tjelesnih identiteta – različite vrste poniženja, zanemarivanja, zlostavljanja, pedagoške i ljudske diskriminacije… i njihova maskiranja.

Stalnim promjenama perspektive od jednog lika do drugog, predstava s dirljivom empatijom ispovijeda djeliće njihovih života, ali i svakoga od nas. To je predstava o običnim ljudima, o njihovim osamljenostima, dvojbama i strahovima, o teškoći ostvarivanja odnosa s drugim… o ljudima kojima se dogodio život onako kako nisu željeli, o teškoćama da se krene u novi dan s nadom i vjerom, o pokušajima da se pobjegne i izbavi od traumatične prošlosti, da se spasi od još nepodnošljivije sadašnjosti i od potpuno neizvjesne budućnosti.

Ivica Boban

O likovima :

Predstava svjedoči o mladim ljudima  bez perspektive – bez posla, stana, i osnovnih egzistencijalnih uvjeta, zrelim ljudima opterećenim kreditima, otkazima, neimaštinom i raspadanjem obitelji i o starcima s bijednim mirovinama, suočenim  s bolesti i blizinom smrti. Želimir je klinac iz kvarta. Odrastao je bez roditelja u domu i sada preživljava tako što krade po tramvajima, bavi se džeparenjem.  Krešo je zapustio studij zbog teških obiteljskih i životnih prilika i postao ovisnik o kompjuterskim igricama, Laki, njegov prijatelj iz škole postao je iz kompleksa manje vrijednosti ovisnik o teretani, vježbanju, steroidima i ženama, Vanesa, janjevka iz Dubrave radi na štandu i ima od djetinjstva problema s agresivnošću, njena prijateljica Miki, prazninu puni kao “šaptačica muškaraca” i nimfomanka, a duboko u sebi čezne za pravim odnosom, toplinom i ljubavi, dementni stari Slavko, umirovljeni profesor skuplja boce kako bi bio koristan i “jer svaka kuna dobro dođe”, a njegovoj ženi Slavici postalo je preteško i želi da se sutra više ne probudi, Anita Slavkova i Slavičina unuka je diplomirala farmaciju, ne može naći posao i nada se ljubavi s Krešom, Vinko, šljaker otpušten kao tehnološki višak, radi kao šljaker sve što mu ponude da prehrani ženu i djecu s kojima  živi u 20 kvadrata i bijesan je na državu i banke.

Premijera: Teatar EXIT, 02.03.2013.

Trajanje predstave: 1 h i 50 min

Predstava je sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.


MOSTARSKA LISKA 2013.

– VELIKA LISKA za najbolju predstavu u cjelini prema ocjeni stručnog žirija

– VELIKA LISKA za najbolju predstavu u cjelini prema glasovima publike

– VELIKA LISKA za najbolju glumicu po ocjeni stručnog žirija Iskri Jirsak

– VELIKA LISKA za najboljeg glumca po ocjeni stručnog žirija Zoranu Pribičeviću

– MALA LISKA  za glumačku bravuru Zoranu Pribičeviću, žiri medija

37. DANI SATIRE:

– nagrada “Sabrija Biser” ZORANU PRIBIČEVIĆU za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike

– posebno priznanje IVICI BOBAN za rad s mladim glumcima tek izašlim s Akademije u predstavi “Sutra (ni)je novi dan”

MEĐUNARODNI FESTIVAL ZAPLET05, Banja Luka

– nagrada za NAJBOLJU GLUMICU po ocjeni stručnog žirija Iskri Jirsak

»Sutra (ni)je novi dan«: sunčana strana opustošene ulice

Iznimno empatično izabrane likove utjelovljuju Iskra Jirsak, Mirela Videk i Zoran Pribičević, pršteći od zaigranosti i užitka u transformacijama

Najveći entuzijazam predstavi poklanja glumac Zoran Pribičević, igrajući likove u rasponu od neposrednog dječaka do siromašnog sveučilišnog profesora u mirovini. Pribičević se baca u svoje protagoniste bez zadrške, intenzivno vjerujući u proces igre i tragajući za onim »neodoljivo ljudskim« u svakome, samim time i čitavoj predstavi poklanjajući neku vrstu terapijske šanse ili povjerenja da u svakoj hrpi fekalija sigurno blista i pokoji komadić nenaplativog blaga. 

Slično je i s Iskrom Jirsak, fenomenalno sugestivnom i u likovima borbene janjevačke autsajderice i u liku bakice koja nas odmah na početku predstave potpuno emocionalno razoruža.
Nataša Govedić , Novi list

Još jedna majstorska klasa Ivice Boban

Glumačke bravure za suze i smijeh, zbilja dovedena izravno na kazališne daske i kazalište koje se s tom zbiljom može mjeriti, sitcom uživo i pokazna vježba, završni ispit glumačke škole ili majstorska klasa održana na pozornici…

…publika Teatra EXIT je dobila novi razlog za dolazak u crveno-crno kazalište…
Igor Ružić, T- portal

 

Svježe, snažno, suvremeno

Teatar EXIT do sada nije iznevjerio niti jednim gostovanjima na daskama Kazališno-koncertne dvorane u Slavonskom Brodu, no to može biti i opasno jer su i očekivanja publike redovito velika. Ipak, pokazalo se da redateljica Ivica Boban svoje veliko iskustvo i znanje kao umjetnička pedagoginja uspješno prenosi na mlade glumce izvlačeći iz njih gotovo nemoguće, tako da oni zadivljuju transformacijom, ulazeći s lakoćom iz lika u lik, uvjerljivo tumačeći različite životne priče.

Ovo je predstava o svakome od nas, o životu samom, u kojem se smijeh i suze ne smjenjuju nego dolaze zajedno i sretni smo kad odagnaju letargiju. Stoga, glumačkoj i autorskoj ekipi možemo uputiti samo čestitke na svježini, domišljatosti i umjetničkoj vještini.

D. Vanić, Posavska Hrvatska