KAKO ŽIVOT | Teatar EXIT

Teatar EXIT

KAKO ŽIVOT

KAKO ŽIVOT

Ova predstava trenutno nije u rasporedu igranja Teatra Exit.

Kazalište Moruzgva, Zagreb

Tekst: Nina Mitrović

Režija: Ivan Leo Lemo

Igraju:  Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević, Ana Begić/Ecija Ojdanić

 

Dramaturgija: Nina Mitrović

Scenografija: Vesna Režić

Kostimografija: Mirjana Zagorec

Asistent redatelja: Robert Orhel

Oblikovanje tona i glazbe: Willem Miličević

Oblikovanje svjetla: Elvis Butković

Premijera: 16. listopada 2016.

Život u staračkom domu tekao je mirno dok se nije pojavio Andrija Kekez. On ne poštuje pravila, zna sa ženama, uživa u životu. Jedna će ga mlada žena pokušati obuzdati.  Zauzvrat će dobiti nešto što nije očekivala. A troje starih ljudi naći će se usred ljubavnog trokuta.

Mila se nedavno razvela. Došla je u dom žudeći za slobodom. Branko je tu, ni sam ne zna kad je došao. Redovno prijavljuje druge stanare doma radnoj terapeutkinji Suzani čiji se privatni život raspada.  Mila i Branko su prijatelji iako, da se njega pita, bilo bi tu svašta. No njoj je za oko zapeo novi stanar doma. Njegovim dolaskom likovi će propitati same sebe. Način na koji žive i vole.

Drama Kako život u svojoj srži nosi pitanje: Kako živjeti život na pravi način? Mogu li se izbjeći žaljenja i jesu li strahovi ono što nama upravlja? Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu, mladosti i starosti, životu i smrti. Priča o nama, kakvi jesmo i kakvi bismo mogli biti kad bismo se opustili i prihvatili život u svoj njegovoj nesavršenosti.

(Nina Mitrović)

Kako život (predstava o smiješnim i tužnim stranama života u staračkom domu rađena na temelju opsežnog istraživanja i brojnih intervjua spisateljice Nine Mitrović s korisnicima i zaposlenicima zagrebačkih domova za umirovljenike)

“Kako život” odvija se u staračkom domu. Tamo nas spreme ili se spremimo u tzv. trećoj životnoj dobi. Na tom dijelu svoga krivudavoga meandra rijeka života očekuje ušće iza svakog zavoja. Tu su posljednji slapovi i posljednja jezera u našem slatkovodnom koritu izdubljenom veličanstvenim zakonom gravitacije. I to uopće nije depresivan tijek. Dapače! Tamo se i voli i vodi ljubav, i svađa se i miri, čak i tulumari. I tamo se živi. Delikatni detalji takvog života u ovoj sjajnoj drami Nine Mitrović, izazivat će vam katarzični koktel smijeha i suza. To je dragocjen smijeh jer pobjeđuje strah od zloglasnog konačišta starosti. I te suze su korisne. One natapaju usahle njive naših inhibicija. Smijat ćete se od tuge i plakati od smijeha. Sjetit ćete se svojih roditelja i svoje djece i sebe i svoje uloge u priredbi života.

Prvaci hrvatskog glumišta, Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević te Ana Begić, u alternaciji s Ecijom Ojdanić, u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva, dat će vam odgovor na pitanje kako život. A taj odgovor nije dijagnoza, već lijek s jasnim uputama o mjerama opreza i kontraindikacijama. Btw, kako život?

 

Trajanje predstave: 1h i 35 min

FESTIVAL GLUMCA, VINKOVCI, 2017.
Eciji Ojdanić dodijeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu u predstavi Kako život

Vinku Kraljeviću dodijeljena je nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi Kako život


”Iznimno je hrabro u hrvatskoj drami danas napisati, ali i izvesti, zaokružen dramski tekst s toplim i neposrednim dijalozima, miljama udaljen od politike lijevih i desnih, fragmentiranja i intertekstualnosti prevladavajuće glavne struje. Institucionalna kazališta izgubljena u autorskim projektima, dramatizacijama proze i postmodernizmu, prepuštaju privatnim kazalištima brigu o hrvatskome dramskom pismu. Tako se zapravo smanjuju šanse njegova preživljavanja na sceni. Stoga ostaje pitanje kako je moguće da kazalište Moruzgva ima više sluha i etičnosti za građenje društvenog odgovornijeg repertoara, nego li velika zagrebačka kazališta u novoj sezoni?”  Anđela Vidović, Arteist.hr

 

”Štoviše, došlo vrijeme da napišem: Nina Mitrović (r. 1978. u Slavonskom Brodu) dosegla je, nakon pola tuceta drama, visoku razinu pisanja, toliku da je sad možemo uzeti i za lektiru… Dakle, imamo danas u hrvatskom jeziku eto najmanje tri dramatičarke čija djela ravnopravno mogu konkurirati na evropskom tržištu sa svojim funkcionalnim i kvalitetnim proizvodima za građansku publiku: Lada Kaštelan, Tena Štivičić i Nina Mitrović.

Posrijedi je ljubavni trokut u staračkom domu čiji je svjedok jedna relativno mlađa njegovateljica. U igru su uključeni i nevidljivi cimeri jednoga od staraca, Branka, gunđala zakinutog od života, plašljivog, sitničavog ali željnog pažnje i ljubavi, kojega upravo izvanredno igra Vinko Kraljević. Oko toga lika i nenamjerno splela se režija, budući da je glumac pronašao način da ga prikaže toliko živo da se čini stvarnim a ne napisanim likom. Neprestano na rubu da zamuca, cijeli u potisnutom staccatu, zakočen tikovima, on djeluje kao tužan, ostario dječak, još živih želja ali umirućih misli…”  Tomislav Čadež, Jutarnji list

 

”Nina Mitrović pripada našim najosebujnijim i najprovokativnijim dramskim piscima i svakim kazališnim tekstom izaziva blagodat za glumce i konzumente. Pet godina je nije bilo na hrvatskim scenama, a Kazalište Moruzgva imat će privilegij i užitak 16. listopada praizvesti njenu novu dramu “Kako život”, uzbudljivu tankoćutnu studiju o žilavom smislu života.  Davor Špišić, Jutarnji list

 

”Glumci Biserka Ipša u ulozi Mile, Siniša Popović u ulozi Kekeza, Vinko Kraljević u ulozi Branka i Ana Begić u alternaciji s Ecijom Ojdanić izvrsno su interpretirali dramske osobe, vješto i proživljeno prikazujući čitavu paletu osjećaja i raspoloženja. Ova izrazito glumačka predstava i režirana je tako da glumcima ostavi puno prostora za igru i individualnu ekspresiju jer je svatko od njih vrlo uspješno prikazao specifične osobine i emocije određene dramske osobe.”  Ozana Iveković, Theatralia HR3

foto 1 foto 1 foto 2 foto 3 foto 5 foto 6